Skip to main content

Sippy Kaalan Kurma

Sippy Kaalan Kurma / Oyster Mushroom Curry 




Oyster mushroom / Sippi Kalan are popular in cooking, you have to torn it instead of slicing it.They are very good for health, they are delicate, tender and they cook very easily. When I was growing up in Coimbatore, my father got this mushroom from nearby market where they sell all kinds of mushrooms and they got it from a source in Ooty. So every weekend my mom makes this curry for rice. Also you can use this mushroom in making rice, stir fries, curries and soups. They are low in calories and high in protein and fiber..This curry goes well with rice orchapathi or peas pulao or dosa.
   Ingredients
   1.5 Cup of Oyster Mushroom / Sippy Kalan
   1 Large Red Onion or 2 Medium Size Onion
   2 Big Tomatoes
   1 Tsp of Sambhar Powder
          2 Tbsp of Chopped Coriander Leaves 
   Salt and Water as Needed
   To Grind
   1.5 Tbsp of Dried Coconut Flakes / Fresh Grated Coconut
   2 Garlic Cloves, Big
   1 Inch of Ginger
   1 Clove
   1/2 Inch of Cinnamon Stick
   1 Cardamom
   1/4 Tsp of Fennel Seeds
  
   To Temper
   3 Tsp of Oil
   1/2 Inch of Cinnmon Stick
   1/4 Tsp of Fennel Seeds
   Handful of Curry Leaves
   1 Small Bay Leaf




   Method
  • Wash and torn the mushroom with hand instead of slicing it with knife. You have to torn it from upside down like 5 pieces out of single mushroom. Keep this aside.
  • Grind all the ingredients listed under "To Grind" to a smooth paste. Keep this aside.
  • Heat oil in a cooker, when it is hot , add fennel seeds, cinnamon stick, bay leaf and curry leaves, fry this for a min.
  • Add chopped onion and salt, fry this for 2 mins until it turns golden brown.
  • Add ground  paste to it, fry this for 2 mins until raw smell vanishes.
  • Add chopped tomato, fry this until tomato turns soft and mushy.
  • Add Kalan / Oyster mushroom, fry this for another 2 mins.
  • Add Sambhar powder, saute this for a min, add enough water, say 2 cups of water. Check the salt. Close the lid and wait for 2 whistles. Turn off the flame. Let the pressure release on its own.
  • Open the lid, add chopped coriander leaves, mix well .
  • Serve immediately. It goes well with plain rice or peas pulav or chapathi or dosa or idly.

   Tips
  • If you don't have sambhar powder, add 2 tsp of coriander powder, 1/2 tsp of turmeric powder and 1 tsp of red chilly powder.
  • You can also make same kurma with any mushroom like white button mushroom and baby bella mushroom.
  • Adjust the amount of red chilly powder and salt according to your taste.
   
   Health Benefits of Oyster Mushroom / Sippy Kalan
  • Low in calories
  • High in protein and fiber.
  • Good source of iron, niacin, vitamin B, C and D and anti-oxidants.
  • Significant anti-bacterial activity.
  • Good for immune system.




சிப்பி காளான் / Sippi காலன் சமையல் பிரபலமாக உள்ளன, நீங்கள், உடல் நலத்திற்கு மிகவும் நல்லது அவர்கள் மென்மையானது, டெண்டர் மற்றும் அவர்கள் மிக எளிதாக சமைக்க பதிலாக தெரியும்.அவர்கள் துண்டுகளாக அதை கிழித்து வேண்டும். நான் கோயம்புத்தூர் வரை வளரும் போது, என் தந்தை அவர்கள் காளான்கள் அனைத்து வகையான விற்க அங்கு அருகிலுள்ள சந்தையில் இருந்து இந்த காளான் கிடைத்தது அவர்கள் ஊட்டியில் ஒரு மூலத்திலிருந்து கிடைத்தது. எனவே ஒவ்வொரு வார என் அம்மா அரிசி குழம்பை செய்கிறது. நீங்கள் அரிசி செய்யும் இந்த காளான் பயன்படுத்த முடியும், பொரியலாக, கறியில் மற்றும் ரசங்கள் அசை. அவர்கள் கலோரிகள் குறைவாக மற்றும் புரதம் அதிகமாக உள்ளன மற்றும் fiber..This கறி அரிசி அல்லது சப்பாத்தி அல்லது பட்டாணி புலாவ் அல்லது தோசை நன்றாக செல்கிறது. தேவையான பொருட்கள் சிப்பி காளான் / சிப்பி காலன் என்ற 1.5 கோப்பை 1 பெரிய சிவப்பு வெங்காயம் அல்லது 2 நடுத்தர அளவு வெங்காயம் 2 பிக் தக்காளி 1 தேக்கரண்டி சம்பார் பொடி 2 துண்டாக்கப்பட்ட கொத்தமல்லி இலைகள் உப்பு மற்றும் தண்ணீர் டீஸ்பூன் காய்ந்த தென்னை ஓடுகள் / புதிய தேங்காய் 2 1.5 தேக்கரண்டி அரைத்து தேவை என பூண்டு கிராம்பு, இலவங்கப்பட்டை என்ற இஞ்சி 1 கிராம்பு 1/2 இன்ச் பிக் 1 இன்ச் ஸ்டிக் 1 ஏலக்காய் 1/4 தேக்கரண்டி பெருஞ்சீரகம் விதைகள் நிதானத்தை 3 தேக்கரண்டி இலவங்கப்பட்டை குச்சி எண்ணெய் 1/2 அங்குல கறிவேப்பிலை 1/4 தேக்கரண்டி பெருஞ்சீரகம் விதைகள் விரல்விட்டு எண்ணத்தக்க 1 சிறிய வளைகுடா இலை செய்முறை
கழுவி கத்தியால் அது துண்டுகளாக பதிலாக கையால் காளான் கிழிந்த. நீங்கள் ஒற்றை காளான் வெளியே தலைகீழாக 5 துண்டுகள் போன்ற இருந்து கிழித்து விட்டேன். இந்த ஒதுக்கி வைத்து.
கீழ் பட்டியலிடப்பட்டுள்ள ஒரு மென்மையான பேஸ்ட் செய்ய "அரை" அனைத்து பொருட்கள் வதக்கவும். இந்த ஒதுக்கி வைத்து.
ஒரு குக்கர் கடாயில் எண்ணெய், அது சூடாக இருக்கும் போது, பெருஞ்சீரகம் விதைகள், இலவங்கப்பட்டை குச்சி, Bay இலை மற்றும் கறிவேப்பிலை சேர்க்க ஒரு நிமிடம் இந்த வறுக்கவும்.
வெங்காயம் மற்றும் உப்பு சேர்த்து, அது தங்க பழுப்பு மாறும் வரை 2 நிமிடங்கள் இந்த வறுக்கவும்.
அது தரையில் பேஸ்ட் சேர்த்து, பச்சை வாசனை மறைந்துவிட்டான் வரை 2 நிமிடங்கள் இந்த வறுக்கவும்.
தக்காளி மென்மையான மற்றும் எனினும் மாறும் வரை நறுக்கப்பட்ட தக்காளி சேர்க்கவும், இந்த வறுக்கவும்.
, காலன் / சிப்பி காளான் சேர் மற்றொரு 2 நிமிடங்கள் இந்த வறுக்கவும்.
, ஒரு நிமிடம் சம்பார் தூள், சமைக்கவும் இந்த சேர் போதுமான தண்ணீர் சேர்க்க, தண்ணீர் 2 கப் சொல்ல. உப்பு சரிபார்க்கவும். மூடி மூடி 2 விசில் காத்திருக்க. சுடர் அணைக்க. அதன் சொந்த மீது அழுத்தம் வெளியீடு நாம்.
, மூடி திறக்க துண்டாக்கப்பட்ட கொத்தமல்லி இலைகள் சேர்க்க, நன்கு கலந்து.
உடனடியாக பரிமாறவும். அது வெற்று அரிசி அல்லது பட்டாணி pulav அல்லது chapathi அல்லது தோசை அல்லது சோம்பேறியாக நன்றாக செல்கிறது. குறிப்புகள்
நீங்கள் சாம்பார் தூள் இல்லை என்றால், சேர்க்க 2 மஞ்சள் தூள் என்ற மல்லி தூள் தேக்கரண்டி, 1/2 தேக்கரண்டி மற்றும் 1 தேக்கரண்டி சிவப்பு மிளகாய் தூள்.
நீங்கள் ஒரு வெள்ளை பொத்தானை காளான் மற்றும் குழந்தை பெல்லா காளான் போன்ற எந்த காளான் அதே கூர்ம செய்ய முடியும்.
உங்கள் சுவை படி சிவப்பு மிளகாய் தூள் மற்றும் உப்பு அளவு சரி. சிப்பி காளான் / சிப்பி காலன் என்ற சுகாதார நன்மைகள்
குறைவான கலோரியை
புரதம் மற்றும் நார்ச்சத்து அதிகமாக.
இரும்பு, நியாசின், வைட்டமின் பி, சி மற்றும் டி மற்றும் ஆன்டிஆக்சிடென்டின் நல்ல ஆதாரம்.
குறிப்பிடத்தக்க எதிர்ப்பு பாக்டீரியா நடவடிக்கை.
நோய் எதிர்ப்பு அமைப்பு நல்ல.

Comments

Popular posts from this blog

காளான் வளர்ப்பு

                                                 காளான் வளர்ப்பு  காளான்   அதிக அளவு புரத சத்து மிக குறைந்த அளவு கொழுப்பு சத்து, மற்றும் சர்க்கரை சத்து, அமினோ அமிலங்கள், மற்றும் தாது உப்புகள், நார்ச்சத்து, சாம்பல் சத்து, வைட்டமின்கள் இருக்கின்றன. குழந்தைகள் முதல் பெரியவர்கள் வரை சாப்பிட கூடிய உணவு காளான். உணவாக மட்டுமல்லாமல் ரத்தத்திலுள்ள கொழுப்பை 24% சதவீதம் அளவுக்கு குறைப்பதோடு உடலில் தோன்றும் கட்டிகளையும், மூளையில் தோன்றும் ரத்தகசிவை நீக்கும் திறமை கொண்டது. அதிக இரத்த அழுத்தம் உள்ளவர்களும், நீரிழிவு நோய் உள்ளவர்களும் காளான் உட்கொள்வதன் மூலம் குணம் அடையலாம். மேலும் நார்ச்சத்து, காளானில் அதிகமாக இருப்பதால் வயிற்றுபுண் மற்றும் மலச்சிக்கலுக்கு சிறந்த மருந்தாகும். உணவு காளாங்கள் புற்றுநோயை தடுப்பதுடன், நச்சு உயிர்களையும் அழிக்கும் வல்லமை கொண்டது. அனைவரும் அரிசி உணவை உண்பதனாலேயே சர்க்கரை நோய்  வருகிறது.  அதைத் தவிர்த்து ராகி, கம்பு, சோளம் ப...

Cultivation of Milky Mushroom

Cultivation of Milky Mushroom  reference:http://www.iihr.res.in/ The cultivation technology of  Calocybe   spp . commonly called as Milky mushroom has been standardized on locally available substrates. This is the first Indian mushroom variety to be commercialized by IIHR. This variety is a tropical species and has excellent shelf life. The flow chart of the technology is as follows. Substrate preparation (Paddy or wheat straw) Chopped in small (1-2cm pieces), soaked in water for 2-3 hours Substrate can be pasteurized by hot water (80°C) for 2hours (no prior soaking required in this case), suitable for small scale production  OR  steam pasteurization at 80°C for 2 hours (in autoclave or special steam chambers), suitable for semi-commercial production  OR  sterilized in an autoclave (after filling in PP bags, plugged with cotton) at 121°C, 15 lb pressure for 15 minutes (best method for commercial production) ...

mushroom pulao recipe

mushroom pulao recipe Mushroom Pulao Recipe in Goan style  Step by Step Mushroom Pulao Recipe: Clean, wash and soak the rice for 15-20 mins. When the rice is getting soaked, chop all the veggies. Clean and chop the mushrooms too. Take all the whole garam masala and keep it aside. In a pressure cooker, heat oil. Add the whole garam masala and saute till they are fragrant. Add the onions and saute the onions till translucent or light brown. Add the ginger-garlic paste and saute till the raw aroma of the ginger-garlic disappears. Now add the chopped tomatoes, potatoes and mushrooms. Saute for 8-10 minutes till the mushrooms are half cooked. Keep on stirring at intervals. Add the soaked rice and the chopped green chili. Saute the rice for 1 to 2 minutes stirring gently on a low flame. Add the coconut milk and water, along with salt and pressure cook the rice for 2 to 3 whistles.  Serve the mushroom pulao  with  sliced onions and...