Skip to main content

Mushroom Briyani


  Oyster Mushroom Biryani recipe:

1. first rinse and then soak basmati rice in enough water for 30 mins.

2. after 30 mins drain the rice and keep aside.
3. so when the rice is soaking, prep up the rest of the ingredients like chopping veggies etc.
4. heat oil in a deep pan or pot. make sure that the bottom of the pan is thick, otherwise the rice can get browned or burned while cooking.

5. when the oil becomes hot, add all the whole spices – fennel, cumin, cloves, tej patta, cinnamon, green cardamoms, star anise and mace.
6. fry the spices till fragrant for a few seconds.
7. then add chopped onions and saute till translucent.

8. next add ginger-garlic paste, green chilies, half of mint+coriander leaves, tomatoes & curry leaves.
9. stir well.
10. saute this mixture till the tomatoes soften.

11. then add coriander powder, turmeric powder, garam masala powder, red chili powder and black pepper powder.
12. stir again very well so that the masalas or dry spice powders gets mixed evenly with the rest of the mixture.


13. add sliced oyster mushrooms or milky mushroom or button mushroom.

14. stir again.
15. saute on a low to medium flame for 6 to 8 minutes. keep on stirring at intervals.
16. then add water.
17. bring the mixture to a simmer.

18. add the rice.
19. add rest of the mint+coriander leaves.
20. stir.
21. season with salt. check the taste of the stock and it should taste a bit salty.

22. cover the pan with a lid. on a low flame simmer till the rice grains are cooked well and all the water is absorbed. in case if the rice grains are not cooked and the water has dried up, then add about ½ to ¾ cup water of more if required. you have to keep on checking the rice a couple of times to see if the water dries up or not. depending on the size and quality of the pan, you may need to add more water while cooking the rice.
23. once done, allow the rice to sit for 5 minutes. then open the lid and gently fluff the rice.
24. serve this south mushroom biryani 












        

Comments

Popular posts from this blog

காளான் வளர்ப்பு

                                                 காளான் வளர்ப்பு  காளான்   அதிக அளவு புரத சத்து மிக குறைந்த அளவு கொழுப்பு சத்து, மற்றும் சர்க்கரை சத்து, அமினோ அமிலங்கள், மற்றும் தாது உப்புகள், நார்ச்சத்து, சாம்பல் சத்து, வைட்டமின்கள் இருக்கின்றன. குழந்தைகள் முதல் பெரியவர்கள் வரை சாப்பிட கூடிய உணவு காளான். உணவாக மட்டுமல்லாமல் ரத்தத்திலுள்ள கொழுப்பை 24% சதவீதம் அளவுக்கு குறைப்பதோடு உடலில் தோன்றும் கட்டிகளையும், மூளையில் தோன்றும் ரத்தகசிவை நீக்கும் திறமை கொண்டது. அதிக இரத்த அழுத்தம் உள்ளவர்களும், நீரிழிவு நோய் உள்ளவர்களும் காளான் உட்கொள்வதன் மூலம் குணம் அடையலாம். மேலும் நார்ச்சத்து, காளானில் அதிகமாக இருப்பதால் வயிற்றுபுண் மற்றும் மலச்சிக்கலுக்கு சிறந்த மருந்தாகும். உணவு காளாங்கள் புற்றுநோயை தடுப்பதுடன், நச்சு உயிர்களையும் அழிக்கும் வல்லமை கொண்டது. அனைவரும் அரிசி உணவை உண்பதனாலேயே சர்க்கரை நோய்  வருகிறது.  அதைத் தவிர்த்து ராகி, கம்பு, சோளம் ப...

Cultivation of Milky Mushroom

Cultivation of Milky Mushroom  reference:http://www.iihr.res.in/ The cultivation technology of  Calocybe   spp . commonly called as Milky mushroom has been standardized on locally available substrates. This is the first Indian mushroom variety to be commercialized by IIHR. This variety is a tropical species and has excellent shelf life. The flow chart of the technology is as follows. Substrate preparation (Paddy or wheat straw) Chopped in small (1-2cm pieces), soaked in water for 2-3 hours Substrate can be pasteurized by hot water (80°C) for 2hours (no prior soaking required in this case), suitable for small scale production  OR  steam pasteurization at 80°C for 2 hours (in autoclave or special steam chambers), suitable for semi-commercial production  OR  sterilized in an autoclave (after filling in PP bags, plugged with cotton) at 121°C, 15 lb pressure for 15 minutes (best method for commercial production) ...

Crispy Oyster mushroom fry

Crispy Oyster mushroom fry approximately 1 lb. ***prepared, fresh OYSTER mushrooms 1 cup all-purpose flour 1/3 cup fresh oregano leaves, chopped fine 3 Tablespoons cornmeal 2 teaspoons sea salt 1 teaspoon freshly ground pepper 1 teaspoon onion powder 1 teaspoon garlic powder dash of cayenne pepper 3 large eggs 5 Tablespoons milk peanut oil for frying (peanut oil won’t smoke when it gets hot) Sriracha hot sauce, fresh oregano sprigs and lemon wedges for garnish *** to prepare Morel mushrooms for eating:  Gently wash off excess dirt and debris from mushrooms. Place mushrooms in a large soup pot or canning pot and immerse them in salt water. Allow them to soak for one hour. Remove mushrooms from salt water, rinse and gently blot dry with flour sack towels or paper towels. Lay them side by side on large baking sheets lined with paper towels. Do this preparation process just prior to serving. Try to eat, prepare and cook your morels the same day that ...